Wat je nog niet wist over Barcelona

Geplaatst op woensdag 07 oktober 2015 @ 13:46 , 369 keer bekeken

Een heerlijk klimaat, prachtige stranden, het beroemde FC Barcelona, kunst en cultuur, winkels, heerlijk eten en flaneren op de Rambla; Barcelona heeft het als stad allemaal. Veel mensen zijn er dan ook al eens geweest tijdens een vakantie of stedentrip. Maar wat weten we nou eigenlijk van deze stad? Hier tien feiten die ons nog kunnen verrassen.

 

1. Ontstaansgeschiedenis is nog steeds een raadsel

Over Barcelona's ontstaan zijn er twee Spaanse legendes bekend. De ene beweert dat Hercules de stad stichtte, 400 jaar voordat Rome werd gebouwd. Volgens de andere legende werd ze later, in de 3de eeuw voor Christus, door de Cartaag Hamilcar Barca gesticht, de vader van de wereldberoemde Hannibal. Hij zou de stad Barcino hebben genoemd naar de Barca familie van Cartago.

2. Stranden pas sinds 1992 vrije tijdsbesteding

Barcelona werd door National Geographic verkozen tot 'beste strandstad' ter wereld en het strand van Barceloneta werd door Discovery Channel het 'beste stadsstrand' ter wereld genoemd. Barcelona's zeven drukbezochte stranden strekken zich uit over een kustlijn van maar liefst 4,5 kilometer. Maar voor 1992 werd Barcelona's kust volledig door industrie ingepalmd en bestond er nog geen strand voor vrije tijdsbesteding van de stadsbevolking en toeristen. Je kon je handdoek in Barcelona dus pas vanaf 1992 op het zachte zandstrand neerleggen! In dat jaar vonden de Olympische Spelen in Barcelona plaats waardoor de indrustrie werd verhuisd, weg van de kust, zodat het strand een gebied kon worden voor vrije tijdsbesteding.

3. La Rambla bestaat uit 5 straten

La Rambla is uiteraard de meest bekende straat van Barcelona en jaarlijks wandelen er miljoenen toeristen over haar stenen. Wat de meeste mensen echter niet weten, is dat La Rambla eigenlijk uit vijf boulevards bestaat die samen één lange promenade vormen. Ze begin aan Placa Catalunya en eindigt bij het standbeeld van Christoffel Columbus aan het water. Omdat ze uit meerdere straten bestaat, wordt de promenade ook wel Las Ramblas genoemd.

4. Europa’s grootste metropool aan de Middellandse Zee

Barcelona is na Madrid Spanjes grootste stad. In de lijst van EU-steden met de meeste inwoners valt Barcelona net buiten de top 10 en is het de elfde dichtstbevolkte stad in de Europese Unie.

5. De eerste stad met de RIBA Royal Gold Medal

De Royal Gold Medal voor architectuur wordt al sinds jaar en dag door het Koninklijk Instituut van Briste Architecten uitgedeeld als erkenning van de aanzienlijke bijdrage van een individu of een groep aan de internationale architectuur. In 1999 werd Barcelona de eerste en bovendien tot nog toe enige stad, in plaats van individu, die deze eer toekwam.

6. Fiestas de la Mercè is het belangrijkste festival

Het festival van la Mercè wordt elk jaar op 24 september ter ere van Barcelona’s patroonheilige, de Virgin de la Mercè, georganiseerd. In Barcelona is het een eeuwenoude traditie en reeds een officiële feestdag sinds het jaar 1871. Ben je in september in Spanje, dan is het zeker de moeite waard om dit festival te bezoeken en mee te genieten van de vele unieke evenementen.

7. Flamenco is niet zo bekend in Barcelona

Hoewel Spanje bekendstaat voor zijn vurige flamencodansers, maakt deze populaire en energieke dans geen deel uit van de Catalaanse traditie en dus evenmin van de Barcelonese. Je vindt in Barcelona dan ook weinig flamenco-acts. De locals houden meer van hedendaagse rock'n'roll.

8. Het rasterpatroon stamt uit een revolutionair utopisch stadsplan

De stadsplanning van het grootste deel van Barcelona werd in de 19de eeuw door Ildefons Cerdà i Sunyer ontwikkeld. Zijn plan, Eixample genaamd, beoogde het perfecte milieu te scheppen voor Barcelona's snel groeiende bevolking. Hij hield bij het ontwerpen van de karakteristieke achthoekige blokken rekening met zonlicht en ventilatie. Zo zorgde hij voor brede straten die een goede ventilatie en zichtbaarheid mogelijk maakten en voor meer open ruimtes zorgden. Uiteindelijk werd het utopische plan niet helemaal volgens zijn wensen uitgevoerd, maar vele van zijn ideeën bleven in de stedenplanning wel overeind.

9. Gaudí was niet de oorspronkelijke architect van de Sagrada Familia

Hoewel de Sagrada Familia één van de grootste meesterwerken is van Antoní Gaudí, was hij niet de eerste architect die aan het bouwwerk begon. Paula del Villar was immers de eerste architect die aangesteld werd om de kerk te ontwerpen. De constructie van de crypte begon in 1882 en volgde Villars ontwerp. In het jaar dat daarop volgde, ging Villar met pensioen en werd het project aan Gaudí overgedragen. Vervolgens paste deze laatste Villars ontwerp helemaal aan zijn visie aan en zo kwam de Sagrada Familia tot stand zoals je die vandaag de dag kunt bezoeken.

10. Wereldboekendag ontstond in Barcelona

De Diada de San Jordi is één van de grootste en meeste gevierde festivals in Barcelona. Het boekenfestival heeft plaats op 23 april en viert de liefde en de literatuur. Op deze dag geef je aan je naasten en geliefden volgens de traditie rozen en boeken. UNESCO liet zich door dit stukje van Barcelona's culturele erfgoed inspireren en riep de dag uit als Internationale Boekendag.

Bron: Take-A-Trip


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

Susan- starstarstarstarstar

Voor mensen die alles over deze prachtige Spaanse stad willen weten. denk aan Antoni Gaudi's Sagrada Familia nu open gesteld voor het publiek en vele andere mooie beziens waardigheden daar.